Εισαγωγή

Η θρησκεία αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Είναι παράγοντας που δρα καταλυτικά στη συμπεριφορά και στη στάση ζωής του ανθρώπου. Εκδηλώνεται μέσα από  τις πράξεις του πιστού. Η προσευχή και η λατρεία, η συμμετοχή σε τελετές, η νηστεία, ο τρόπος  ζωής σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το δόγμα και ακολούθως ο προσκυνηματισμός αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της προσήλωσης κάθε πιστού στο δόγμα του. Ο προσκυνηματισμός στη γλώσσα της οικονομίας και του τουρισμού ειδικότερα, αναφέρεται σαν Θρησκευτικός Τουρισμός.

Θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να θεωρηθεί το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων το οποίο επικεντρώνεται γύρω από μνημεία και χώρους θρησκευτικής σημασίας, όπως μοναστήρια και εκκλησίες. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης και αφορά κυρίως ευσεβείς περιηγητές, αλλά και  ανθρώπους που αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών, ο οποίος συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών οργανωμένου μαζικού τουρισμού.

Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Σε αυτά τα μνημεία ανήκουν και οι ιστορικές ορθόδοξες μονές, που ολόκληρες ή μισοερειπωμένες εξακολουθούν να υπάρχουν στη Ζάκυνθο, όπως η μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Καταστάρι ή στη Λαγκάδα, του Αϊ Γιώργη των Γκρεμνών στις Βολίμες, της Αναφωνήτριας στο ομώνυμο χωριό, της Σπηλιώτισσας στις Ορθονιές, της Σκοπιώτισσας στην κορυφή του Σκοπού και της Υπεραγάθου κοντά στον Κοιλιωμένο. Διατηρείται ακόμα η Μονή του Αγίου Διονυσίου στη Χώρα της Ζακύνθου , που έχει εξολοκλήρου ανοικοδομηθεί μετά το 1953, λόγω των καταστροφικών σεισμών που έχει υποστεί το νησί,  συνδεδεμένη πάντοτε με τη Μονή των Νήσων Στροφάδων, που απέχουν 40 περίπου ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου και δεν κατοικούνται πλέον σήμερα.

Τα μοναστήρια της Ζακύνθου αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  διδακτική ευκαιρία, αφού φέρνουν εκπαιδευτικούς και μαθητές σε επαφή με:

  • ιερούς χώρους που έχουν διατηρήσει τη φυσιογνωμία τους, έχοντας αντισταθεί στη φθορά του χρόνου και των αξιών
  • έργα της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και εκκλησιαστικής τέχνης, που αποτελούν υποδείγματα αρμονίας και μέτρου
  • τη μοναστηριακή κουλτούρα και τέχνη, ως ένα σημαντικό στοιχείο της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης και ως πόλος έλξης του θρησκευτικού τουρισμού.

Το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στον παρόντα δικτυακό τόπο έχει ως στόχους οι ενδιαφερόμενοι:

  • Να γνωρίζουν και να σέβονται το πολιτιστικό πλαγκτόν του ανθρωπογεωγραφικού τους περίγυρου, που συνεπάγεται σεβασμό και στους πολιτισμούς των άλλων λαών
  • Να γνωρίσουν χώρους, όπως τα μοναστήρια, που διατηρούν τη φυσιογνωμία τους και αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου και των αξιών
  • Να αποκτήσουν με το δικό τους τρόπο επαφή με την πολιτισμική κληρονομιά που προέρχεται από τα μοναστήρια της Ζακύνθου
  • Να γνωρίσουν τα έργα της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής αρχιτεκτονικής
  • Να επιλέγουν δραστηριότητες, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, που να δημιουργούν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των μονών
  • Να αναγνωρίσουν έμπρακτα στο χώρο τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν μια σχέση σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι τα λείψανα ενός μακρινού και ξένου προς εμάς παρελθόντος αλλά οι ζωντανές μνήμες που μπορούν να τροφοδοτήσουν τις νέες γενιές με εσωτερική δύναμη, ευσυνειδησία και υπερηφάνεια. Για το λόγο αυτό η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί ύψιστο χρέος όλων μας.

Καλή πλοήγηση